OVER ONS

OVER ONS

De organisatie

SUVIO werd in 2007 met steun van Stichting Islamitisch College in Schiedam opgericht om aan de dringende behoefte van islamitische scholen, moslimouders en hun kinderen te kunnen voldoen. In die tijd was er een groot gebrek aan geschikt lees- en lesmateriaal dat voldeed aan de pedagogische, didactische en opvoedkundige kwaliteitseisen die het islamitisch onderwijs aan haar lesmaterialen stelt.

 Geschiedenis

Het eerste kinderboek dat in 2007 vanuit SUVIO op de markt verscheen, Wonderen van Allah's Schepping, is nog steeds een bestseller en wordt in verschillende groepen gebruikt als aanvulling op de lessen natuureducatie. Ook binnen het thuisonderwijs of als voorleesmateriaal is Wonderen van Allah's Schepping erg in trek. 

Voor de kleuters verscheen een kleurboekje ‘Kinderverhalen uit de Qur’an’ met als thema de Schepping.
In hetzelfde jaar verscheen het lesboekje ‘Ik leer Qur’an lezen’, de eerste methode voor kinderen waarbij zij onder begeleiding met Nederlandstalige uitleg de Qur’an kunnen leren lezen.

Naast boeken ontwikkelt SUVIO ook educatief spelmateriaal om het leerplezier te vergroten. De zesdelige Islam-Quiz is na bijna 10 jaar nog altijd een groot succes als Ied-cadeau of tijdens themabijeenkomsten of vrouwendagen.

In de twee jaar daarop werden de lerarenhandleidingen met als titel ‘Ramadan en Idoel Fitr’ en ‘Hadj en Idoel Adha’ ontwikkeld, een door CITO zelf goedgekeurde aanvulling op de bekende VVE-methode ‘Piramide’ voor de onderbouw. Naast de methode verschenen ook twee CD’s met islamitische kinderliedjes over dezelfde thema’s. Deze zijn inmiddels ook als downloadversie te verkrijgen via de SUVIO webshop.

Vanwege de grote behoefte aan islamitische kinderboeken waarbij de focus lag op bepaalde waarden en bijbehorend gedrag, besloot SUVIO in 2009 met de toenmalige Britse uitgeverij 'The Islamic Foundation' in onderhandeling te gaan over de copyrights van de bekende Nederlandstalige serie ‘Hilmy the Hippo’. Dat resulteerde in het op de markt verschijnen van de serie Nordin het Nijlpaard, het populaire nijlpaard waar inmiddels bijna ieder moslimkind wel mee bekend is.

Enkele prentenboekjes over de Ramadan en Idoel Fitr voor beginnende lezertjes, ‘Is het al tijd?’ en ‘Ik leer over Idoel Fitr’ volgden.
Op veler verzoek bracht SUVIO in 2010 de Gidsen voor moslimjongens en -meisjes uit, waarbij vanuit islamitisch religieus oogpunt aandacht werd geschonken aan zaken waar moslimkinderen in de puberteit mee geconfronteerd worden, zoals hun veranderende lichaam, gevoelens en leefwereld.

Tussen 2010 en 2015 werden de eerste twee delen van de methode islamitische geschiedenis, ‘De geschiedenis van het leven van de Profeet Mohammed (v.z.m.h.)’ en ‘De islamitische geschiedenis van Europa’ gepubliceerd. Beide boeken waren regelmatig het onderwerp van de welbekende Landelijke Islamkennisquiz van de ISBO, waarbij de groepen 8 van de Nederlandse Islamitische basisscholen dongen om de felbegeerde hoofdprijs, een Oemrah naar Mekka.

In 2018 verscheen het eerste deel van de serie ´Helden uit de islamitische geschiedenis´, ´Salaheddine de Veroveraar´.
In 2019 verscheen de kleurrijk geïllustreerde, zesdelige serie ´Ik kan overal´.

Momenteel wordt er gewerkt aan een uitbreiding van de geschiedenismethode en een godsdienstmethode voor thuis/ en moskeeonderwijs.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het verschijnen van nieuwe uitgaven en-of aanbiedingen?
Meldt u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Veel surf/ en shopplezier!


Vredige groet,

Wassalamu alaykum wr.wb.

Het SUVIO Team



De voorzitter

Asma Claassen

Asma Claassen werd in 1968 in Haarlem geboren. In 1988 bekeerde zij zich tot de islam. Sindsdien zet zij zich in voor alles wat maar enigszins met islam, onderwijs, educatie, identiteit of maatschappij te maken heeft. 

Na het behalen van haar Gymnasiumdiploma studeerde zij Russisch en Arabisch aan de RUL. 

Hierna volgde zij gedurende 14 jaar verschillende halaqaat en gaf ze de door haar opgedane kennis over tarbiya islamiyyah en tajwied door aan vele andere studenten, met name eerste generatie Nederlandse moslims.

In 1997 richtte zij samen met enkele andere pioniers de eerste islamitische peutergroep met Nederlands als voertaal op (Ababil). Vervolgens werkte zij 11 jaar als (godsdienst-)leerkracht en identiteitscoördinator op twee islamitische basisscholen in Schiedam. In 2004 behaalde zij haar PABO diploma en direct ook een aantal certificaten op het gebied van Startblokken Basisontwikkeling en Piramide, enkele VVE projecten.


  • Lees meer!

    Tijdens haar werk op de islamitische basisscholen viel het gebrek aan islamitische kinderboeken en lesmateriaal op. Om dat gat te dichten begon zij zelf met het schrijven van enkele educatieve islamitische kinderboeken voor gebruik op school en daarbuiten. In 2005, toen het aantal boeken een aardige omvang begon aan te nemen, besloot zij samen met enkele collega’s om een eigen Stichting, Uitgeverij voor Islamitisch Onderwijs, op te zetten, suvio.nl, waarvoor zij onder andere de methode Islamitische Geschiedenis ontwikkelde.

    In 2008 kwam daar nog een nevenactiviteit bij, toen zij als redacteur en later als eindredacteur deel ging uitmaken van de eerste moslimkrant van Nederland, MoslimVandaag (niet te verwarren met de Moslimkrant, een vergissing die helaas nog wel eens wordt gemaakt). 

    Van 2009-2012 was Asma Claassen bestuurslid van het Mosliminformatiecentrum in Den Haag, het eerste islamitische centrum voor bekeerlingen dat in de jaren '80 werd opgezet door Abdelwahid en Farida van Bommel.

    In 2010 werd Asma Claassen aangenomen bij de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO) om als Expert Onderwijs en Identiteit de identiteit op de bij de ISBO aangesloten scholen te helpen versterken.

    Zij verzorgde het identiteitsbeleid voor verschillende scholen, en ontwikkelde diverse lesmethodes, waaronder de godsdienstmethode voor groep 3-8, Al Amana, die al jaren met grote tevredenheid gebruikt wordt op een groot aantal islamitische basisscholen. Daarnaast verzorgde zij op tientallen scholen opvoedcursussen aan honderden enthousiaste ouders.

    Tussen 2010 en 2015 was zij naast bestuurslid ook een van de vaste vrouwelijke spreeksters bij Centrum de Middenweg in Rotterdam. In die hoedanigheid zette ze ook het allereerste mentorproject voor nieuwe moslims op.

    In 2015 kwam haar bestseller uit, een methode voor seksuele voorlichting ‘Help! Ik word volwassen’ voor jongens en meisjes,  waarin de, destijds nieuwe, verplichte kerndoelen ‘seksuele diversiteit’ werden opgenomen, volledig vormgegeven vanuit islamitisch referentiekader.

    Eveneens in 2015 maakt Fahd el Kanderi als onderdeel van de serie 'Bil Qur'an Ihtadayt' een reportage over haar die tijdens de Ramadan viraal ging. In datzelfde jaar zond ook de TRT in het kader van het populaire programma 'Degisen Hayatlar' een reportage uit die vooral in Turkse kringen veel waardering opriep voor haar werk. In 2019 kwam er een vervolg op in de vorm van het programma 'Ihtida Öyküleri' bij Diyanet TV.

    Van 2016-2020 was Asma Claassen externe assessor tijdens het eindassessment van studenten aan de Lerarenopleiding Islam van INHOLLAND.

    Sinds 2017 is Asma Claassen directeur van haar eigen onderwijskundig bureau 'Islam-Wise' en zet zij al haar expertise op het gebied van onderwijs, opvoeding, islam, burgerschap, NLP en het ontwikkelen van kinderboeken en lesmethodes in om volledig te kunnen voldoen aan al uw vragen en wensen op dit gebied. 

    In maart 2017 verscheen de godsdienstmethode ‘Lang Leve Islam – een maxi-methode voor mini-moslims’ voor peuters en kleuters van haar hand, waarin spel en verhalen centraal staan. Deze methode werd uitgegeven bij de ISBO.

    In 2018 volgde zij in Kopenhagen het Bayyinah Dream Program bij Nouman Ali Khan. Zij vertaalde het populaire onderwijs programma, dat studenten in staat stelt zich in zeer korte tijd de grammatica van de Qur'an eigen te maken, naar het Nederlands en wist daarvoor de copyrights te bemachtigen voor het Nederlandse publiek.

    Asma Claassen organiseerde tussen 2012 en 2019 ook nog de Landelijke Islamkennisquiz voor de groepen 8 van alle islamitische basisscholen, waarvoor de leerlingen zich moesten verdiepen in islamitische thema's als het Leven van de Profeet Mohammed (v.z.m.h.) en De Islamitische Geschiedenis van Europa om in aanmerking te kunnen komen voor de felbegeerde hoofdprijs: Een Oemrah met één van hun ouders.

    In diezelfde periode verzorgde zij daarnaast ook enkele studiereizen voor schoolbesturen en onderwijspersoneel naar verschillende onderwijsorganisaties in binnen- en buitenland.

    In 2019 rondde Asma Claassen zowel haar NLP Practitioner als haar NLP Master Practioner–opleiding succesvol af.

    In 2020 hield Asma Claassen zich beroepsmatig vooral bezig met het opzetten van de ISBO Academie en het ontwikkelen van de maandelijkse ISBO nieuwsbrief.

    In datzelfde jaar maakte de Amsterdamse studentenvereniging ISA een Podcast met als titel 'Bekering, Islamitisch Onderwijs, Politiek en Activisme'  waarin Asma Claassen werd geïnterviewd over haar bezigheden.

    Van 2020-2021 volgde Asma de cursus gebarentaal van SIMODO om in staat te zijn beter te communiceren met doven en slechthorenden. Zij geeft ook regelmatig lezingen aan dove en slechthorende moslims via dezelfde stichting.

    Van 2016-2022 Asma Claassen maatschappelijk actief als secretaris van het bestuur van de op de islam geïnspireerde partij NIDA, die in 2014 begon als lokale Rotterdamse partij, daarna enkele zetels behaalde in andere steden als Den Haag, Almere en Amsterdam en vervolgens in 2021 besloot als  politieke en maatschappelijke beweging onder NIDA 2.0 verder te gaan.

    Naast haar werk als Expert Onderwijs en Identiteit gaf Asma Claassen de laatste jaren regelmatig lezingen bij verschillende andere islamitische organisaties en moskeeën. Zij geeft als ervaringsdeskundige ook regelmatig lezingen en cursussen aan bekeerlingen en begeleiders van bekeerlingen. Eerst deed zij dat bij Centrum de Middenweg in Rotterdam en later vooral via het Steunpunt Nieuwe Moslima’s Nederland, waarvan zij een van de oprichtsters was.

    De laatste jaren weten ook diverse gemeentes, universiteiten en onderzoeksbureaus Asma Claassen te vinden en winnen zij haar expertise in over verschillende zaken die raken aan islam, opvoeding, onderwijs, burgerschap, discriminatie en identiteit.

    Sinds 2022 is Asma Claassen weer volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe kinderboekjes en islamitisch lesmateriaal voor uitgeverij SUVIO.nl.

    Haar nieuwste uitgaven zijn een aandoenlijk boekje over ziekte, dood en rouwverwerking  voor kinderen: ‘Een boerderij vol met herinneringen’ geschreven door Nurhan Tonkul ter nagedachtenis aan haar overladen zus.

    De prentenboekjes ‘Adam houdt zijn hartje schoon’ en ’Allah is al Khaliq’ zijn een onderdeel van de lesmethode voor the Islamic Learning Center waar momenteel hard aan gewerkt wordt.


“Als moeder ben ik super blij met de boeken van Suvio. Vooral de prentenboeken. Mijn dochter vindt de verhalen geweldig en ze zijn islamitisch verantwoord, wat voor ons heel belangrijk is. 

De afbeeldingen zijn prachtig. Ik geniet van het voorlezen en mijn dochter van de verhalen en afbeeldingen. 

Deze boeken zijn een mooie combinatie van leuk, verantwoord en leerzaam. Echt een aanrader!”
Samira Sabir, The Netherlands
"Dit is het beste bedrijf waar ik ooit mee heb gewerkt. In het vervolg zal ik er weer naartoe gaan. Ik zou het iedereen aanbevelen."
Jodi Black, Dallas
Share by: